TEMEL AŞAMA SINAVLARI - NİSAN 2020
İSTANBUL PSİKODRAMA ENSTİTÜSÜ
İSTANBUL ULUSLARARASI ZERKA MORENO ENSTİTÜSÜ
PSİKODRAMA GRUP PSİKOTERAPİSİ EĞİTİMİ
TEMEL AŞAMA SINAVI – NİSAN 2020
İSİM SOYAD:
GRUP NO: GRUP LİDERİ:
DEĞERLENDİRME : ……………....................... (Sınav geçme notu 100 üzerinden 70’dir.)
Sınav için tek bir soru bulunmaktadır. Cevaplamaya sınav dökümanını “Word” programı içinde açtıktan sonra altta bulunan “CEVAP” yazılı yerden yazarak başlayınız ve arada boş sayfa bırakmayınız. Soru 100 puan değerindedir. Sınav süresi 29 saattir. (12 Nisan Pazar 14:00 – 13 Nisan Pazartesi 19:00)
SORU: İki Bölümden Oluşmaktadır; Çalışma (60 Puan), Süreç (40 Puan). Birinci bölümde gerçek olmak, içtenliğiniz ve çabanız, ikinci bölümde ise bilginiz değerlendirilecektir.
ÇALIŞMA- (60 Puan): Kendinize dair gerçek (kurgusal olmayan) bir Monodrama Yöneteceksiniz ve Yazacaksınız (Monodrama, kendi kendinizin protagonist oyununu yönettiğiniz, sırayla hem lider hem protagonist rolünü sürekli aldığınız çalışma biçimidir). Bu süreçte tüm detayları oyununuzu (monodramanızı) yönetirken eş zamanlı olarak acele etmeden yazmalısınız. Şimdiye kadar çalıştığınız ama tam olarak çözümlemediğiniz ya da çalışmadığınız bir konu seçiniz.
- Konunuzun başlığını yazınız.
- Ne kadar zamandır bu konunun hayatınızda var olduğunu tarif ediniz.
- Bir ısınma yürüyüşü yapınız (zihninizde ya da yalnız bulunduğunuz odada) ve kendinize konu ile ilgili en az 3 soru sorunuz, yanıtlayınız ve yazınız.
- İlk sahneyi seçiniz ve önünüzdeki müsvedde bir kağıda gerekirse çiziniz, gerekli tüm roller için odada ya da kağıt üstünde bir boş sandalye hazırlayınız.
- İlk sahneyi kendi yönetimiz altında çalışınız, tüm gerekli rol değiştirmeleri yapınız ve zihninizdeki sahnenin içindeki ip uçlarını toplayınız ve detaylıca yazınız. Çalışma sırasınca sıklıkla yönetici rolüne geçip sahneye dışarıdan bakınız ve kendinize önerilerinizi ve yönergelerinizi veriniz. Rol değiştirmeler içinde sizin için gerekli cevaplar çıkana kadar ısrarcı olunuz ve antagonistleri zorlayınız ve cevapları onların rollerinden alınız. Tüm detayları yazarak ilerleyiniz. Kısa aralıklarla yazmak sizin süreci daha iyi ve yavaş yönetmenizi sağlayacaktır. Bu sahnenin sizi ikinci bir sahneye çıkarması durumunda birinci sahneyi zihninizde temizleyip ikinci sahne için aynı şeyleri tekrar yapınız.
- Çalışma uzun bir vignette ya da birkaç sahneli bir çalışma olabilir.
- Çalışmanızın tüm sahneleri sizi nasıl bir çözümleme (sonlanma, kapanış) sahnesine götürüyor izleyiniz ve yazınız. Çözümleme sahnesini ( Tamamlanma, Veda, Sembolik Realizasyon, Öfkenin Gösterilmesi, Akıl Hocası, Yeni Kişilerin Seçimi vb. olabilecektir.) tüm detayları ile yaşayınız ve yazınız.
- “Protagonist Paylaşım Aşamasına” geçiniz ve bu çalışmadan neler öğrendiğinizi ve ne tür kazanımlar edindiğinizi her 4 rol kategorisini temel alarak yazınız.
SÜREÇ (40 Puan): Baştan sona kadar çalışmanın süreç analizini yapınız ve kendi monodramanızdaki liderlik deneyiminizi mercek altına alınız. Zayıf ve güçlü yönlerinizi yazınız. Alternatif çözümler neler olabilirdi, hangi teknikler kullanıldı, farklı nasıl sahnelemeler yapılabilirdi, en spontan an hangisi oldu gibi zengin bir süreç analizi değerlendirmesinde bulununuz ve yazınız.
Her farklı bölümü farklı bir paragraf olarak yazmalısınız. İsteyenler yapabiliyorlarsa sahnelerini dökümanın içine çizebilirler ama bu şart koşulmamaktadır.
“Bu çalışmayı akış içinde yapmalısınız, kurgusal olması durumunda bir çok eksik kalacaktır ve değerlendirmeye alınmayacaktır. Grup liderlerinizin sizleri tanıması bu çalışmada önemli rol oynayacaktır.” Sınavlar ile ilgili olarak yapacağımız ilk psikodrama gruplarında protagonist paylaşımlarınızı tekrar alacağız. Çalışma 60 puan, Süreç Analizi 40 puan olarak değerlendirilecektir. Süreç Analizinde iyi bir psikodramatik teknik, teorik/kuramsal ve felsefik anlayış sergilemelisiniz.